FF Winkelen
Image default
Kleding

De Riem die je nodig hebt

Ze worden gebruikt als handige combat belt of mode accessoire: de riem. Een riem is een kledingstuk dat al sinds de bronstijd deel uitmaakt van heren- en dameskleding. In de loop van de tijd hebben riem fabrikanten een verscheidenheid aan materialen gebruikt, zoals elastische banden of leer om een lang stuk te maken dat rond de taille wordt geplaatst om de broek op zijn plaats te houden en om kledingstukken zoals een jurk, rok of korte broek dicht bij het lichaam te passen.

Hoewel we allemaal bekend zijn met een riem, het gebruik ervan, de verscheidenheid aan ontwerpen en de materialen waaruit het kan worden gemaakt, is het interessant om te weten hoe dit stuk, dat zo veel gebruikt en noodzakelijk is, is geëvalueerd en waar het vandaan komt.

Geschiedenis

De eerste verwijzing naar riemen dateert uit de bronstijd, toen dit accessoire voor het eerst werd gebruikt door mannen, kinderen en in mindere mate door vrouwen. Dit veranderde in de Middeleeuwen toen het werd opgenomen in de kleding van die tijd. Vooruit in de tijd, tussen 1900 en 1910, keerde de riem sterk terug in de damesmode, terwijl in de jaren 1920 de herenmode aan de beurt was omdat het ontwerp van de broek veranderde en het een essentieel accessoire werd en niet alleen sierlijk zoals het was geweest voordat. Door de eeuwen heen is de evolutie van dit accessoire dat essentieel is in de mode indrukwekkend geweest; vooral in de moderne tijd vanwege de beschikbaarheid van een grote verscheidenheid aan materialen, gaande van traditioneel leer van hoge kwaliteit, dat nog steeds dominant is, tot ontwerpen die zich aanpassen aan trends en mode.

productie materialen

Hoogwaardig leer, textiel en elastische materialen zijn slechts enkele voorbeelden van de materialen die gebruikt kunnen worden om riemen te vervaardigen. In de loop van de tijd en als gevolg van nieuwe trends in de mode, zijn er nieuwe materialen toegevoegd die een grote verscheidenheid aan ontwerpen en kleuren mogelijk maken. Huiden van onder andere slangen, krokodillen, palingen, alligators, struisvogels en roggen worden soms zelfs gebruikt. Exquise stijlen die volledig met de hand zijn gemaakt, zorgen voor een unieke en ambachtelijke afwerking. Het is merkwaardig om te weten dat dit kledingstuk eeuwen na zijn uitvinding geen significante vormveranderingen heeft ondergaan en dat het nog steeds een essentieel element is in de mode.