FF Winkelen
Image default
Kleding

Wat is duurzame mode?

Introductie

Duurzame mode is een groeiende beweging die de industrie zoals wij die kennen aan het veranderen is. Het gaat er niet alleen om minder te dragen en alles opnieuw te gebruiken, maar ook om ervoor te zorgen dat de kleding die wordt gemaakt van duurzame materialen is gemaakt en steeds opnieuw kan worden gebruikt. Het doel van duurzame mode is om het verspillen van materialen te stoppen en mode toch leuk, spannend en modieus te houden.

 

Duurzame mode is gemaakt van materialen die duurzaam zijn gewonnen of zijn geregenereerd uit onze bestaande bronnen.

Duurzaam geproduceerde materialen zijn materialen die zijn gemaakt of gekweekt met behulp van ecologisch verantwoorde methoden. Deze processen verminderen de impact op ecosystemen en kunnen het volgende omvatten:

 

Ethisch inkopen van vezels van duurzame boerderijen, boerderijen en bossen

Gebruik van gerecycled materiaal in stoffen en andere materialen

Eco-certificeringsnormen toepassen op productie

 

Ontwerpen die rekening houden met het milieu en de samenleving gedurende de hele levensduur van een kledingstuk.

Duurzame mode gaat over ontwerpen voor de lange termijn. Het legt de nadruk op het maken van ontwerpen die duurzaam en lang meegaan, met een focus op hoe een kledingstuk wordt gemaakt en hoe het gedurende de hele levensduur zal worden gerepareerd.

 

Duurzame modeontwerpers werken aan het creëren van kledingstukken die gemakkelijk kunnen worden gerepareerd of opgeknapt, in plaats van na slechts één keer dragen te worden weggegooid. Ze streven ook naar ontwerpen die langer meegaan dan je gemiddelde fast fashion-item – een top die je keer op keer zult dragen zonder dat je elk seizoen nieuwe onderdelen of accessoires nodig hebt, in plaats van elke keer dat je gaat winkelen iets nieuws te kopen.

 

Duurzame mode behoudt de waarde van producten en stimuleert consumenten om minder, maar beter te kopen.

Duurzame mode behoudt de waarde van producten en stimuleert consumenten om minder, maar beter te kopen. Dit betekent dat het een goed idee is om minder dingen te kopen, maar de dingen die je koopt, moeten langer meegaan. Om dit proces duurzaam te laten werken, moet de kleding die je koopt gemaakt zijn van hoogwaardige materialen die jarenlang kunnen worden gebruikt zonder uit elkaar te vallen. Naast het gebruik van materialen die duurzaam genoeg zijn om meerdere seizoenen of zelfs tientallen jaren van gebruik mee te gaan, moedigen duurzame modeontwerpers hun klanten niet alleen aan om hun kleding steeds opnieuw te hergebruiken, maar ze ook te recyclen (d.w.z. oude kleding te doneren).

 

Naast het feit dat ze minder kleding kopen van retailers die met lage overheadkosten werken om de prijzen voor de consument laag te houden (en vaak ten koste van het welzijn van de werknemers), leggen duurzame ontwerpers de nadruk op kwaliteit boven kwantiteit wanneer het tijd is voor shoppers zelf nieuwe stukken uit hun rekken of planken. Ze vragen misschien meer per artikel dan merken op de massamarkt, omdat ze betere stoffen goedkoper kunnen kopen omdat ze geen groot advertentiebudget hebben; deze factoren stellen hen in staat om luxe artikelen te leveren tegen betaalbare prijzen, terwijl ze nog steeds een ethisch standpunt innemen over hoe producten worden geproduceerd en verkocht binnen het wereldwijde supply chain-systeem van onze economie.”

Om de impact van duurzame mode te minimaliseren, moeten de kledingstukken zo zijn ontworpen dat ze aan het einde van hun levensduur gemakkelijk kunnen worden gedemonteerd, hergebruikt, geüpcycled of gerecycled.

Ontwerpen voor demontage. De meest duurzame benadering van textielontwerp is ervoor te zorgen dat uw kledingstuk aan het einde van hun levensduur gemakkelijk kan worden gedemonteerd en dat de onderdelen ervan veilig kunnen worden hergebruikt, geüpcycled of gerecycled. Bevestigingen zoals knopen en ritsen kunnen bijvoorbeeld zo worden ontworpen dat ze gemakkelijk kunnen worden verwijderd, zodat kledingstukken met accessoires zoals riemen of versieringen kunnen worden verwijderd als ze niet langer nodig zijn en op nieuwe manieren kunnen worden hergebruikt.

Ontwerpen voor hergebruik. Een tweede manier om afval te minimaliseren, is door uw kledingstukken zo te ontwerpen dat ze geschikt zijn voor wederverkoop op de tweedehandsmarkt zonder te worden beschadigd door slijtage of wassen (bijvoorbeeld door stoffen te gebruiken die niet pluizen). Dit zal ertoe bijdragen dat er minder textiel op de vuilstort terechtkomt, wat in veel landen een probleem is geworden als gevolg van een toename van het volume in de afgelopen jaren zonder adequate infrastructuurinvesteringen van overheidsinstanties die verantwoordelijk zijn voor het beheer van afvalverwerkingsfaciliteiten; het helpt ook om deze materialen buiten stortplaatsen te houden waar ze schadelijke broeikasgassen zoals methaan vrijgeven, evenals giftige chemicaliën zoals polyaromatische koolwaterstoffen (PAK’s).

 

Duurzame mode moet de tand des tijds doorstaan, zowel qua kwaliteit als qua stijl.

Het gaat niet alleen om het milieu – een duurzame kledingkast moet ook lang meegaan.

 

Als je in nieuwe stukken wilt investeren, zorg er dan voor dat ze van goede kwaliteit en stijl zijn.

 

Kwaliteit is belangrijk omdat het betekent dat de kleding na verloop van tijd bestand is tegen slijtage. Als je iets koopt dat uit elkaar valt na slechts een paar keer dragen, dan is het niet de moeite waard om je zuurverdiende geld aan uit te geven.

 

Stijl is ook belangrijk omdat niemand saaie kleding wil dragen! Net als al het andere, modetrends komen en gaan (en komen weer terug), maar er zijn altijd klassieke stukken die het waard zijn om in te investeren als je ze nog jaren wilt hebben. We raden aan om uitverkoop te houden waarbij retailers hun bestverkochte artikelen met 50% of meer korting geven – op die manier kunt u een geweldige deal krijgen voor artikelen van hoge kwaliteit zonder vooraf al te veel geld uit te geven!

 

Minder kleding kopen waar je echt van houdt is milieuvriendelijker dan wegwerpkleding kopen die niet lang meegaat.

Als je je zorgen maakt over de impact van je kledingkeuzes op de planeet, lijkt duurzame mode misschien een ontmoedigend vooruitzicht. Je kunt er niet omheen: minder kleding kopen is goed voor Moeder Aarde. Maar als u echt zo milieuvriendelijk mogelijk wilt zijn, zijn er enkele dingen om in gedachten te houden:

 

Koop minder kleding, maar wel van betere kwaliteit. Met andere woorden, koop dingen die je langer kunt dragen en die bij meer outfits of situaties kunnen worden gedragen. Dit bespaart op de lange termijn ook geld omdat het minder items in je kast betekent die gewassen en gedroogd moeten worden (en dus elektriciteit verbruiken).

Koop minder kleding, maar veelzijdiger. Doe je onderzoek van tevoren, zodat wanneer je iets in de uitverkoop vindt in een kringloopwinkel of garage sale (of online), het zal werken met wat er al in je kast staat zonder al te veel op iets dat er al is, en dus ruimte bespaart! Indien nodig fris beginnen met slechts twee broeken/rokken/broeken etc., plus één jurk; voeg dan elke week een nieuw item toe totdat alle gaten weer zijn gevuld.* Koop minder kleding…

 

Conclusie

Als je de wereld een betere plek wilt maken, begin dan met het aanbrengen van enkele veranderingen in je eigen garderobe met sustainable fashion. Er zijn zoveel manieren waarop u duurzamer kunt zijn dan ooit tevoren: koop minder, maar van betere kwaliteit; kies natuurlijke stoffen boven synthetische; en onthoud natuurlijk dat recycling gewoon een andere manier is waarop we allemaal kunnen helpen onze kostbare hulpbronnen te behouden.

https://www.fullcircleclothing.eu/