FF Winkelen
Image default
Huis en tuin

Hoe kies ik de juiste vijverstofzuiger

Hoe kies ik de juiste stofzuiger voor mijn vijver? Nou, we weten uit ervaring dat niet alle stofzuigers geschikt zijn voor elke vijver of zwembad. Sommige zijn gewoon niet geschikt. Laten we eens kijken naar een aantal belangrijke factoren die je in gedachte moet houden om de beste stofzuiger voor jouw zwemvijver of vijver te kiezen. Online vijvershop Peekoi legt het uit.

Hoe werkt een stofzuiger?

Enig idee hoe een vijverstofzuiger werkt? Het kan lastig zijn om dit precies te beschrijven. Alle merken hebben verschillende modellen, maar het overgrote deel van de vijverstofzuigers worden gebruikt vanaf de rand van de vijver en hebben lange buizen die uitgerekt kunnen worden om alle delen van de vijver te bereiken. Als je een vijver hebt, weet je dat er veel vuil in kan belanden. Je moet vaak een schepnet gebruiken of je handen tot aan je ellebogen in het water steken om de vijver schoon te maken. Maar met een vijverstofzuiger is dat niet nodig. Deze zuigt namelijk vuil als zand uit de vijver, net zoals een reguliere stofzuiger voor binnen vuil en stof uit een tapijt haalt.

Denk aan de waterkwaliteit

Als je in het voorjaar en najaar de vijver schoonmaakt, is het belangrijk om de kwaliteit van het water in de gaten te houden. Na de winter kunnen de waarden van het water niet goed zijn en moeten ze verbeterd worden. Let daarom op de totale hardheid (GH) en carbonaathardheid (KH). Je kunt dit doen nadat je de bodem van de vijver hebt schoongemaakt met een vijverstofzuiger. Een goede GH-waarde ligt tussen 7 en 13, een KH-waarde boven 7 is het beste en de pH-waarde moet tussen 7 en 8,5 zijn. Voor een koivijver is een ideale pH-waarde tussen 8 en 8,5. Er zijn tests beschikbaar om deze waarden te meten. Je kunt vijverproducten kopen om ze te verbeteren. 

Een vijverstofzuiger ruimt de rotzooi op

Een vijverstofzuiger kan worden gezien als een equivalent van een normale stofzuiger die je gebruikt voor het schoonmaken van vloeren in huis. Het belangrijkste verschil is dat vijverstofzuigers speciaal zijn ontworpen om water en vuil op te zuigen. Ze zuigen water uit de vijver en nemen tegelijkertijd vuil op. De meeste modellen lozen het opgezogen water en modder direct in een afvoer. Sommige modellen hebben echter een zak of speciale container waarin het slib wordt verzameld. Het afval kan dan eenvoudig uit de zak of container worden verwijderd. Elk model vijverstofzuiger heeft zijn eigen unieke kenmerken en functies, dus het is belangrijk om goed te kijken welke variant het beste past bij jouw vijver.

Zuigkracht

De belangrijkste eigenschap van een vijverstofzuiger is dat het water goed en krachtig kan opzuigen. Het is belangrijk dat een vijverstofzuiger goed vuil kan opzuigen. Helaas hebben veel vijverstofzuigers niet altijd een sterke en constante zuigkracht. Als zuigkracht voor jou belangrijk is, dan moet je een grote stofzuiger kopen. Welke past bij jou?