FF Winkelen
Image default
Huis en tuin

Hoeslakens, wat voor bedlinnen is het?


Wat zijn hoeslakens?

Alle textiel dat met het bed te maken heeft, wordt bedsprei of beddengoed genoemd. Dit omvat ook het hoeslaken of de lakens. Er zijn lakens zonder elastiek en lakens met elastiek. Deze worden hoeslakens genoemd. Hoes lakens zijn makkelijk in gebruik. Hoeslakens worden over de matras gespannen en glijden niet weg. Bovendien hoeven ze niet gestreken te worden. Door de strakke opspanning is het laken kreukvrij.

Definitie van een blad 

Een laken is een eenvoudig rechthoekig hoeslaken dat evenredig groter is dan de matras. Het materiaal is meestal 100% zuiver katoen of linnen, wasbaar tot 90-95° C en kookvast. De kleur is meestal wit. Dit laken wordt op de matras gelegd en het overhangende laken wordt aan alle 4 zijden en op de hoeken onder de matras over de bedbodem gestoken. Het vel wordt ook uit gerekt tijdens het proces. Het laken wordt alleen vastgehouden en gefixeerd door het gewicht van de matras en de persoon die erop ligt. Aangezien het laken gemakkelijk kan verschuiven door bewegingen tijdens de slaap, ontstaan er voortdurend rimpels. Het moet elke dag opnieuw worden uitgerekt om het er netjes uit te laten zien. Nadeel: De lakens moeten op een ho ge temperatuur worden gestreken (meestal door heet strijken) – anders zijn ze niet glad. Daarna kunnen ze netjes worden opgevouwen.

Bedlinnen

Het mooiste bedlinnen ter wereld is niet veel waard zonder het bijpassende laken. Het hoeslaken, in veel gevallen ook “laken” genoemd, wordt in Duitse slaapkamers vaak in klassiek wit aangetroffen (passend bij het witte beddengoed). Sommige dappere hobby interieurontwerpers duiken in de kleurrijke wereld en bedekken de matras van hun bed met creatieve kleuren en patronen.

Hoeslakens verschillende maten

De tegenwoordig gebruikelijke maten voor hoeslakens passen zich aan de afmetingen van een bed aan; dit geldt ook voor de basisafmetingen van de verschillende matrassen. Het formaat 200 x 200 cm is bijzonder populair.

Maar plaatafmetingen van 100 x 200 cm zijn ook gebruikelijk. Ons assortiment omvat echter ook lakens in de maten 90 x 200 cm en 140 x 200 cm. Een speciaal onderwerp zijn platen voor waterbedden, die door hun onregelmatige oppervlak aan heel andere spanningen moeten weerstaan. De normale lakens hier zijn gemaakt van mako satijn. Maar vooral op het gebied van waterbedden worden steeds meer jersey stretch stoffen gebruikt.

Beddenlakens – meer nog dan beddengoed – moeten echter aan hoge hygiënische normen voldoen en moeten daarom gemakkelijk kunnen worden gewassen. Temperaturen vanaf 60 graden Celsius voor machinewas worden hier als bijzonder onderhoudsvriendelijk beschouwd.