FF Winkelen
Image default
Kinderen

Vroeger was alles anders

Mooie babykleding Jongens intikken op Google en met een paar klikken, ligt je bestelling de volgende dag op je deurmat. Vroeger hadden we dat allemaal niet, toentertijd bestond er niet zo’n grote textielindustrie zoals wij dat nu allemaal kennen. Vroeger moest wol eerst worden gesponnen met een spinnenwiel. Deze klossen met draad werden dan weer door middel van handwerk, zoals breien, haken of een andere vorm, verwerkt tot een trui of een broek. Nu hebben we allerlei soorten merken, modellen en ook heel veel verschillende kleuren waar we uit kunnen kiezen. Er is voor ieder wat wils en ook voor alle leeftijden.

De geschiedenis van katoen

Vroeger was katoen nog een exotisch product. Het werd voornamelijk verscheept vanuit Latijns-Amerika. Er werd in die tijd nog gedaan aan slavernij, waarbij slaven katoen moesten plukken. Godzijdank, is die tijd voorbij en komen we vandaag de dag steeds dichterbij een samenleving waar iedereen gelijk is. Het is een gewas dat veel water nodig heeft en tegenwoordig wordt het met een plukmachine geoogst. Het vereist dus niet zware fysieke arbeid, terwijl dat vroeger wel aan de orde was. Ook worden er nu staalkammen gebruikt, om zo ervoor te zorgen dat het katoen gebruikt kan worden, zodat er een kledingstuk van kan worden gemaakt.

De populariteit van katoen

Veel kleding en textiel wordt van katoen gemaakt en het is daarom onmisbaar in onze huidige internationale markt. Op het moment wordt zo’n dertig procent van al het katoen geproduceerd in China, maar daarnaast ook in landen zoals India, Pakistan, de Verenigde Staten en Australië. Maar waarom is deze plant met zijn zachte vezel nou zo populair? Katoen heeft een aantal interessante eigenschappen. Zo absorbeert het goed vocht en het is een stof dat goed ademt. Daarnaast slijt het niet heel snel, waardoor je het makkelijk kunt wassen en dus ook vaak kunt gebruiken. Hierdoor kun je het ook vaak hergebruiken.